Co - Curriculum

國文學會簡介

顧問老師: CIKGU PATIMA

主席: 謝欣樺

Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Menengah YuYuan terdiri pada tahun 1993, telah terdiri selama 9 tahun hingga tahun ini, tahun 2002. Guru Penasihat Persatuan ialah Cikgu Patimah, manakala Pengerusi dan Naib Pengerusi ialah Lee San U dan Bernad Yuan Wai Kian.

Selama ini, persatuan telah giat mengadakan banyak aktiviti yang berminat dalam sekolah Aktiviti-aktiviti yang telah diadakan adalah seperti pertandingan Forum, pertandingan Sahibbah, pertandingan Karangan, Sukan Mini dan sebagainya. Aktiviti-aktiviti yang diadakan oleh persatuan bertujuan untuk menambah ilmu pelajar-pelajar, yang pentingnya aktiviti yang diadakan dapat meningkatkan taraf serta mutu mata pelajaran Bahasa Melayu di sekolah dan menarik minat para pelajar untuk memberlajari Bahasa Melayu.

Selain itu, untuk meraikan Hari Pembukaan Sekolah bagi ulang tahun ke-40an, persatuan telah membuat persembahan “Dirik Barat ” pada hari malam Yu Yuan. Ini merupakan kali pertama persatuan membuat persembahan dalam hari Malam Yu Yuan. Daalam persembahan pada kali ini, telah mendapat sokongan dan pujian daripada orang ramai.

Disamping itu, persatuan juga telah mengadakan pameran pada Hari Pembukaan Sekolah pada 18 Ogos 2002. Dalam pameran ini, persatuan telah mempamerkan banyak benda yang berkaitan bangsa Melayu, permainan tradisional seperti Wau, Gasing serta kraftangan-kraftangan yang amat menarik dan comel, yang dibuat oleh bangsa Melayu.

Dalam pelbagai aktiviti-aktiviti yang diadakan, persatuan telah banyak mendapat sokongan dan pujian daripada pihak sekolah dan orang ramai. Oleh sebab itu, persatuan berharap mendapat lebih banyak sokongan dan pujian daripada pihak sekolah dan orang ramai, supaya mngembangkan masa depan Persatuan Bahasa Melayu Sekolah Menengah Yu Yuan.